Jumaat, Disember 24, 2010

Kongsikan pengalaman anda


Selama saya menggunakan Shaklee, memang terasa kelainan.. Saya mengambil Vitelea, Omega dan B-complex semasa kehamilan anak ke-2. Semasa pengambilan supplement tersebut, mmg saya rasa tempoh kehamilan saya tidak lah sepenat semasa 1st dahulu. Saya pun tidak lagi mengalami kekurangan darah yang memerlukan saya mengambil tekanan darah setiap mingggu…

Selepas melahirkan pula, saya mengalami ‘nipple crack’ yang teramatlah sakit sehingga menampakkan isi dalam.Dengan nasihat  dari yang berpengalaman saya mengambil Vitamin E and Zinc dan dengan izin tuhan luka tersebut beransur pulih, dan saya boleh menyusukan anak saya yang ke-2 sehingga kini tanpa apa2 kerisauan dan kesakitan. Untuk Menambahkan susu saya telah pun mengambil alfalfa dan Soy protein. huh, sepanjang pengamilan soy protein saya tak perlu risau tentang susu saya,kerana sebelum seiisi mengepam saya akan mengambil segelas soy protein bercampur milo dan hasilnye susu saya sentiasa pekat.

Sepanjang tempoh menyusukan anak B-complex adalah teman setia saya kerana, setiap kali saya mengambilnye, badan saya tidak langsung berasa penat dan saya masih buleh lagi bangun awal menyambung kerja rumah pula..

Sekarang anak ke-2 saya telah pun berusia 1tahun 5 bulan, dan semasa kehamilan saya ada mengambil Omega memang terasa kelainan.. Sesungguhnya Allah maha kuasa, kite hanya berusaha allah yang menetukan segalanyer.. Si adik sungguh  petah berkata-kata dan sungguh bijak..

Tak sia-sia saya mengambil supplement ini, walaupun ramai yang beranggapan Shaklee terlalu mahal. Bagi saya duit bukan ukuran kalau hasilnyer sungguh memuaskan dan tersangat bernaloi2 pada kesihatan kita…


Family Holiday @ Genting Part II

Keesokannyer, kami semua saje bangun lewat... Plan awalnyer igt nak naik atas nak amik la gamba ngan pemandangan kan, tapi apakan daya kan......

Qashrina dah mula buat perangai.. Semua mama buat x kene.. Asyik merenggerk jer.. Last2 nyer lepas check in kul 11am kami semua pun balik la... Sian kan... Si kakak pun nak jalan2 x dapat.... Kakak siap ty lagie, "mama kite nak balik dah ke?" sian kan... x pe yer kakak , nnti kite datang g eh...


Tak banyak yang nak di citekan, so kite tgk je la gamba yer...



eh.. masa tgh mengupload gamba terjumpe gamba ini...
time nie mama tgh mengandungkan adik, dan kakak pun masih kecik g.. Baru setahun lebih rasenyer.... Rase kejap jer masa berlalu kan...

Isnin, Disember 20, 2010

Family Holiday @ Genting

Last week mama ngan family g genting... Al maklum la, ade voucher yang mam beli kat dulu tu pun x guna pakai lagi.. Mama g 13&14 december 2010.. Pakai voucher tue kene tambah RM110 Jer.. Berbaloi la kan.. hehehehe...

Sampai je kat genting mama g check-in dl... emmm.. Nak check in punyer la lama... Sebabnyer, time tue system slow+ system Hanggggggg............ Saba jer la.... Check in dapat la bilik Double deluxe.... Syok gak kan.. hehehehe...

iklan sebentar: mama sibuk nak check in , depa sibuk meronda2 sekitar hotel..

Masuk jer bilik, hanginnnnnnnnnnnnn............. Sebab pe???? Bilik x siap kemas gggggg......... Adoiiii... k x pe la... Call house keeping suh depa kemas sat... Kami pun g la kat ting 7 g la main games kat situ.. Jap jer..

Dalam 15 mnt naik balik... siap kemas.... Besihhhhhhhhhhh... Pandai depa buat keje na... Lepas semayang zohor jer kami pun naik la atas, g memain indoor je... nape indoor jer??? emmmm... Ayah gayat nak naik tinggi2.. Adussssssssssss........... Terkubur la rasa hati nak main menan kat luar tue...

Gambar berdua: lama sungguh x tangkap gamba mcm nie.. emmmm.... rs mcm masa bercinta plak..

Memula g 'snow world' dulu.. Disebabkan x ramai orang jadi mama pun beratur la beli tiket dulu.. rege: Dewasa RM17 sahaja yer... 

tuan tanah nak interprem jap yer...

Dah dapat tiket pe lagie... Serbu la ke snow house nyer.. yahooooooooooooo.. Ini la satu masalah g, nama pun baju pinjam kan, semua yang tinggal saiz besau.. Ade ke ptt mama pakai baju XXL... X patot btl... Adik ngan kakak pakai baju saiz kanak L.. ishk..ishk... Sabau je la yer... Kite pakai je la baju ape yang ade....


Di sebabkan suhu yang -8, adik kesejukan yang teramat sangat... So mama duduk kat dalam dalam 10 mnt je kot... Kakak& ayah main sepuasnyer kat dalam tue.. Sian kat adik, hidung telinga semua dah merah2.. x tahan sejuk... siap mengigil badan dier... emmm.. Bawak je keluar still mengigil lagie tue, mama pun peluk dia kuat2... emmm.. baru dia rasa lega...

Lepas penat membeku kan diri, kami g main bowling plak la... Ayan n pak su je main, mama x leh main... Adik ngan kakak sebuk jer nak main bola bowling yang berat tu tau.. Mama terpaksa menjaga adik yang berlari x reti duk diam itu...
Kakak sibuk gak nak baling ..

Tak dapat baling, jadi model je la....

Kami main bowling 4games, lepas tue tgk jam dah pkl 8 lebih.. Adoiii.. mcm sekejap jer masa berlalu...  Patut perut pun dah lapau.... emmm..

Bergambar jap yer depan nie... Jangan mare..

Di sebabkan perut yang dah berbunyik2, mama pun g la tapau KFC utk semua.. emm, kalau ade anak2 nie, mmg lmbt la kan nak gerak, so mama pun cadangkan kat ayah, bia mama g beli ayah jaga anak2 yer.. So mama leh lah jalan selaju yang buleh kan... 

Ramai gak la yang tgh beratur kat KFC tue, emmm tunggu je la kan.... Selesai semuanyer kami punbalik la hotelllll............. Mandi2 dl, sembahyang pas tue... apa lagieeeeeeeeeeeee.... SAPDEKKKKKKKKKK.... LAPO BANGAT NIE...

Jumpe NEXT ENTRY yer.. TUNGGU

Rabu, Disember 08, 2010

Qashrina oo Qashrina

Alhamdulillah.. pejam celik pejam celik anak mama dah semakin membesar... Adik dah pandai jalan, mulut dah macam burung murai... emmm...

Nak tau apa perkembangan Qashrina??

1- Dah pandai berjalan... tp x pandai berlari lagie.. lari je jatuh... hehehe
2- gigi dah tumbuh 3 batang.. 1 atas 2 bawah
3- dah pandai panggil mama
4- dah pandai panggil ayah
5- Dah pandai sebut susu, sedap, jatuh, panas, cicak, nak,
6- Kuat merajuk
7- Dah pandai gigit kakak dier... Hari2 kene gigit.. sian kakak.
8- Dah pandai balas balik klu kakak pukul
9- suke berjalan2.. x suke dok uma..
10- suke main kertas, baca buku @ majalah


emmm..apa lagie yer...

comotnyer anak mama nie... tp ttp maintain cute kan...

Selasa, Disember 07, 2010

Di sebalik Gala Dinner 2010

Setiap satu event mesti ada orang2 yang di sebalik tabir kan..

Seminggu sebelum Gala dinner head of committee bertungkus lumus memastikan semuanya berjalan lancar.. 

Head of Committee
1- Promotion
2- Graphics
3- Decoration
4- Lucky Draw
5- Sponsorship
6- F&B
7- Registration

Boleh di katakan setiap hari head nie ade je meeting nak update perkembangan Gala dinner. tak nak la nnti bile tibe masanyer semuanyer kelam kabut. Bak kate org, walaupun kite dah standby awal, last2 minute mesti ade yang x kene.. Printer problem la, paper habis la..Wording x betul la.. adoiiii.. stresssssssssssssskan..

 Committee yang banyak berjasa membantiu manjayakan GALA DINNER 2010

Isnin, Disember 06, 2010

GALA DINNER

Assalamualaikum semua.. Apa Khabar.. Terlalu lama lama mama dah x update blog nie... huhuhuhu... Dah bersawang kiri kanan atas bawah nie... hehehe

Hari nie mama nak cite pasal annual dinner jumaat lepas (3.12.2010).. Alhamdulillah semuanyer berjalan lancar.. Walaupun malam tue mama x berapa bertuah sbb x dpt pape lucky draw pun, mama tetap puashati sbb dapat bawak balik 2 keping gambo ..sungguh cantix itu gamba... 

Majlis start pkl 8-00pm hingga pkl 12.00am

Tentive program malam tue
*Speach dari presiden
* Speach dt CEO
* Lucky Draw
* Quiz
* Karaoke

 Our Backdrop
 lucky draw cupon

 Orang kuat di sebalik tabir
Me & Kak None (Head Gala Dinner) kak none, jangan lupe 20% utk emma yer

 Suasana di dalam ballroom

Isnin, November 15, 2010

Selesai juga akhirnyer...

Alhamdulillah..

Minggu lepas mama memang tak update blog langsung.. Sibuk ngan JUMBLE SALE yang company anjurkan..'

Date: 10-13 November 2010
Time : 9.30am - 6.30pm
Venue: Lobby, Ampwalk


Semuanyer berjalan lancar.. Apa yang kami target mmg dapat di capai dan terlebih dari sasaran lagie.. Walaupun letih tapi mmg fun giler...

jom layan gamba plak




Selasa, November 09, 2010

Happie Birthday To My Lovely Daughter.--Uzma---

-------------Playback------

Pada 9.11.2007, pada jam 7.00 am- Jumaat (lebih kurang la yer), dengan cuaca yang dingin dan mendung, mama terjaga dari tido. Dengan perasaan yang musykil, mama terasa kain yang mama pakai basah.. emmm.. pelik... Mama ingatkan hanyalah peluh yang menitis akibat kepanasan.. (maklum la time tu kan mengandung, mama masa menagandung memang panjang saje).. Mama biarkan je tanpa apa2 syak wasangka... Semakin lama bertambah basah, dan mama pun bangun dari tempat tido dan mencapai tuala untuk terus mandi..

Lebih kurang jam 7.30 lebih mama terasa seluar dalam mama basah, walaupun baru je lepas mandi.. Mama ingatkan keputihan... Mama pun mengambil keputusan untuk memakai 'pantyliner'. Alangkah terkejutnye apabila ada tompokan darah tapi tak banyak la... Mama dah panic, maklum la ngandung anak sulung.. Bukannye tau pape lagi.. Terimgat plak pada peringatan yang ada di KAD check tanda2 nak bersalin.. 

Mama pun kejutkan ayah dan bagitau keadaan mama.. Waktu tue, cuaca macam nak hujan jer.. Ayah pun lajunyer bergegas mandi.. Selesai je ayah mandi, ayah minta izin nak g uma mertua untuk amik kereta.. Ooo ye, untuk pengetahuan kawan2, kereta kami ayah parking kat uma mak dia kat Taman Medan , PJ. Dan kami tinggal di Kepong, Dsara... Sebab pe kami smpn uma mak, sbb banyak kes kete kene pecah. Tu yang takutnyer.  So ayah pun manjadi mat rempit time tue..

Mama pun tunggu la ayah dengan sabarnyer.. Time nie mama duk kat kerusi beralaskan plastik. Ini semua idea ayah. Takut basah katenyer.. Pinggang dah start sakit la tapi sekejap jer... Kalau kawan2 nak tau, due mama sebenarnyer 4.12.2007.. Mama pun x la expect nak bersalin lagie. Tapi risau gak la kan sebab nampak ada darah tadi tue.

Tunggu punyer tunggu, ayah pun balik dengan keaadaan yang basah lencun.. Mama pun tanye ler, hujan lebat sangat ke?? Ha'ah, x sempat amik kereta. TApi dah call adik untuk hantar kereta.. Ayah terpaksa la g mandi balik. Kami pun tnuggu la kereta sampi.. 

Dalam setengah jam mak metua dan adik ipar pun sampai..  Dengan cuaca yang sejuk dan hujan renyai2 kami pun menuju ke Pusat Perubatan Universiti Malaya. Sampi jer kat PPUM ayah pun g la kat kaunter pembayaran and tanya kat mana tempat bersalin. So kami di arah kan ke tingkat 1 (rasenyer lah).. Sampai kat PPUM seingat mama dalam pukul 9 am. Time nie tak ramai orang lagie. So mama pun g la kaunter and bgtau yang mama rase macam air ketuban dah pecah. 

Inilah di antara perbualan kami

mama: Kak, tumpang ty, saya rase air ketuban saya dah pecah la
Kerani: Ye ke, Mcm ne awak tau
Mama: Masa saya bangun tido, kain saya basah dan air tak henti2 kuar  dan ade darah sikit
Kerani: Bape minggu dah?
Mama: Ikutkan due date bulan depan-4.12. sekarang nie 34 minggu.
Kerani: yeke.. Bia betul. Dah buat booking belum
Mama: Dah
Kerani: Kalau baby kuar awal mungkin kami akan hantar baby ke HKL @ puterajaya tau. Kat sini x bape lengkap
Kerani: Ye ke.. Habis tu mcm ne skrg nie
Mama: Tunggu jap, kami check file dulu.

mama ngan mak mertua mama pun tunggu la dengan debaran penuh debaran.. Nasib baik ade mak mertua teman. Time nie husband and adik ipar tengah parking kete.

Kerani: Fatimah Iksan
Mama: ye.
Kerani: Tanggalkan semua barang kemas, dan masuk bilik dan tukar baju
Mama: ok (takutnyer masa tue)

Mama pun pg la tuka baju and tanggalkan semua barang kemas. Selesai mama pun kuar dan serahkan semua baju yang mama pakai tadi, hp, barang kemas pada ayah yang baru sampai. 

Nurse: Pn Fatimah masuk bilik kami nak check  dulu
Mama: Ok

Mama di suruh timbang berat. Berat mama 78kg huuhu.. sebelum ngandung 58kg.. waaaaa.. dah macam gergaji rasenyer..

Nurse: Puan dah buang air besar?
mama:Dah.
nurse: Puan baring kat sini dulu kami nak check perut( time nie nurse dtg dengan alat2 nyer) semakin berdebar2 plak. Ayah and mak mertua kat luar lagi. 
mama: time nie mama tengah baring dan kat atas perut mama ade alat ' CTG '  (kalau x silap ar) dan sekumpulan doc dalam 2-3 org la.. scan baby dlm perut mama nie.. dari conversation diorang, pelik ar sebabnyer due mama lambat lagi, np air ketuban dah pecah.. 

Doc: Scan baby, check ukuran lilit kepala baby, kedudukan baby. Alhamdullilah baby ok. Tapi puan kene inject k.. 
mama: Kenapa doc?
Doc: Supaya paru-paru baby tu matang sebelum di keluarkan
mama: ok ( dah dapat 1 injection ) emmm..

Selesai semua, mama pun di arahken ke wad bersalin...

-----------Di wad bersalin---------

 Time nie mama dah terbaring kat katil hospital  sendirian. Suami tidak di benarkan masuk kecuali waktu melawat. Inilah pertama kali dalam hidup mama, duk kat hospital... sedih + pilu rasenyer time nie.. Ayah plak dah balik.. emm.. Nak buat ape yer.. Mama pun dengan muka temboknyer meminjam hp jiran sebelah mama tue untuk sms ayah. srh dtg kT HOSP. Hp mama ayah dah bawak balik...

seharian mama kat hospital.. Tak de pun tanda2 baby nak kuar. cume contraction kecik jer. Setengah jam sekali.. emmm.. masa berjalan seperti biasa.. 
selesai solat jumaat, ayah datang menjenguk mama.. Masa nie contraction dah 15mnt sekali.. huhuhu.. sakit nyer hanya tuhan saje yang tahu.. Tiap kali contraction, tiap kali tu nangis... buat malu jer..


Jam dinding menunjukkan jam 7 lebih (pm).. Contraction dah 5 mnt sekali.. Ayah and metua datang dengan membawa air selusuh.. Jam 8 lebih (pm) sakitnyer teramat sangat... Metua mama panggil nurse dan bgtau yang mama sakit sangat.. Doc dtg dan seluk bawah tue dan jalan dah bukak 7cm... 

Mama pun di arahkan ke 'labour room'. 


-----------Di labour Room---------


Sakit sesangat.. Rase macam nak patah pinggang dan nak cabut jer pinggang time nie.. Jalan masih 7cm lagi..  Dalam labour room ade 2org doc pelatih.. 1doc lelaki cina dan 1 doc pompuan melayu. Dalam menahan kesakitan yang amat, mama masih sempat tengok seorang doctor pelatih telah mencube 2-3 kali cubaan untuk mencucuk pergelangan tangan kanan mama, tapi mmg x berjaya , sehinggalah seorang doc cina datang dan cucuk kat pergelangan tangan kiri mama dengan sekali cubaan jer.. 

Jam dah pukul 10 lebih.. Baby masih selesa untuk terus tido dalam perut mama dia.  
emmm.. belum ada tanda2 baby nak kuar.. Jalan dah bukak 9cm time nie.. Dah buleh push pun.. Doc siap tanye, ade pg class bersalin x? dengan segera mama jawab x sempat..


Doc pelatih yang pompuan tue ajau la mama macam ne nak push.. emmm... 


Mama pun x bp larat nak push sebab dah letih, dalam bilik nie tak di beri air.. Makan malam pun x lagie.. Hanya makan tghari je tadi sikit, itu pun x selera sbb sakit sgt.. 


kali nie sakit dah kerap 3 mnt sekali.. Doc suruh push.. argggggghhhhhhhhhhhhhhhhh....... x blh.. Push lagie... argggggghhhhhhhhhhhhhhhhh.......  x berjaya.. macam ne nie...  


Doc pelatih : Sabar yer ouan, nanti kalau dah akit baru teran kuat2 yer
mama: Saya dah x karat nie
Doc pelatih: saba2
mama: Doc , forsep ke vakuum ke x blh ke
Doc Pelatih: puan, kalau forsep or vacuum pun puan kene teran jugak. Puan blh bersalin normak nie.. Tahan sikit jer lagi..
mama: Dah x tahan doc.. Sakitttttttt.......( menangis2)


Jam dah menghampiri 11 lebih (pm).. Baby tak kuar2 lagie.. Kali nie terasa macam ada benda nak terkuar... ahhhhhhhhhhhhhhhh...... argggggghhhhhhhhhhhhhhhhh..... argggggghhhhhhhhhhhhhhhhh....

Rase hilang segala beban yang ade tadi... tgk jam kat dinding 11.27pm.. Mama selamat melahirkan seorang puteri yang amat comel...

Allah Maha BEsar..


Lepas kuar je baby, segala kesakitan yang mama alami seharian tadi, hilang mcm angin lalu.. mmg x rase pape.. yang mama dengar hanyalah tangisan seorang bayi...




 --- NUR AMALINA UZMA BINTI MUHAMMAD RIZAL----


Setelah semuanyer selesai, mama di tolak ke wad bersalin.. semasa mama di tolak, ayah ada kat luar labour room dan sempat mengucup dahi mama.. sungguh terharu rasenyer.. 


Jam 2.30 am NUR AMALINA UZMA telah pun di hantar ke sebelah mama dan tido di atas pelukan mama..




Selasa, Oktober 26, 2010

Habis RM17,000 rawat rambut





GEORGE TOWN – Berhabis sehingga RM17,000 bagi merawat masalah rambut, namun hasil yang diperoleh mengecewakan.

Tidak berpuas hati dengan alasan yang diberikan pusat rawatan rambut Yun Nam Hair Care, juruteknik sebuah kilang di sini, Mahathir Taib, 24, memfailkan kesnya ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di sini pada bulan lepas.

Dalam perbicaraan semalam, Presiden TTPM, Datuk A. Mutalib Mohd. Razak mengarahkan pusat rawatan rambut itu membayar ganti rugi RM1,500 serta memberikan 12 rawatan rambut percuma kepada Mahathir.
Dua wakil Yun Nam Hair Care turut hadir pada perbicaraan itu.

Dalam tuntutannya, Mahathir dari Sungai Petani, Kedah mendakwa tidak berpuas hati selain berasa terpedaya kerana tidak diberi penerangan yang jelas berhubung rawatan yang diterimanya.

Mahathir memberitahu, semasa pertama kali dia berkunjung ke pusat rawatan itu di sebuah pusat beli-belah di Bukit Mertajam dekat sini pada Oktober tahun lalu, dia diberitahu masalah rambutnya boleh dirawat lalu jururunding di situ menawarkan pakej rawatan berharga RM1,500.

Untuk pakej itu, dia menerima 10 kali sesi rawatan rambut menggunakan formula herba termasuk empat botol produk berharga RM216.

 sumber: kosmo

psstt: macam2 ragam sekarang nie ek...

Isnin, Oktober 25, 2010

IUD or Pil Perancang?

Salam Semua..


Hari nie mama nak mintak pendapat kawan2 la.. Di sebabkan 'bendera jepun' dah nak turun, mama tengah piki apa yang elok untuk mama pakai eh.. IUD @ Pil Perancang?

Mama ade survey pasal IUD nie, banyak negatif dari positif. Kawan2 office mama cadangkan pakai IUD, tapi mama tak berapa berani lepas membaca pengalaman2 pengguna dari majalah dan internet. Pil Plak, ade yang kate boleh naik berat badan and mengurangkan susu.. emmmm.... 

Mama rancang lepas 3 tahun (2013-baru nak ngandung lagie) lehla proceed anak ke-3 . emmm.. Tak nak la ade kes xcident.. Sian kat kakak & adik.. kecik lagie..

Mama tengah buntu nie.. Kalau kawan2 ade pengalamn tentang nie, sila la kongsi ngan mama yer..

Time kasie.. hehehe

Jumaat, Oktober 22, 2010

Placenta praevia boleh ragut nyawa


PENDARAHAN ketika hamil merupakan antara perkara yang ditakuti kaum ibu mengandung kerana ia berisiko menyebabkan keguguran jika tidak disusuli dengan rawatan segera.
Pendarahan boleh berlaku di bahagian luar faraj iaitu pada vulva atau pangkal rahim. Ia boleh terjadi kerana komplikasi kehamilan atau keadaan plasenta yang tidak normal iaitu kedudukannya berhampiran atau betul-betul di atas serviks yang dipanggil placenta praevia.

Umum mengetahui, plasenta merupakan organ yang menghubungkan ibu dengan janin dalam rahim. Ia berfungsi membekalkan makanan termasuk oksigen daripada ibu kepada janin dan mengeluarkan bahan kumuh daripada janin melalui ibu. Namun, kedudukan plasenta yang songsang daripada kedudukan normal boleh mengakibatkan pendarahan yang serius.
Pakar Ginekologi dan Obstetrik, Hospital Pantai Ampang, Dr. Sudha Kumari memberitahu, terdapat empat jenis placenta praevia iaitu lateral, marginal, partial dan central.



“Plasenta praevia lateral merujuk kepada kedudukan plasenta yang cenderung jaraknya lima sentimeter atau lebih daripada serviks manakala kedudukan marginal pula menunjukkan plasenta berada betul-betul di margin serviks.
“Placenta praevia partial pula menunjukkan keadaan plasenta menutupi sebahagian serviks, manakala penutupan serviks sepenuhnya pula dipanggil central iaitu kedudukan plasenta betul-betul di atas serviks. Dalam keempat-empat kes, keadaan central ini paling merbahaya,” katanya.

Tambah Sudha, keadaan tersebut berlaku selepas tempoh 24 minggu kehamilan dan ia disebabkan beberapa perkara iaitu parut ketika proses kelahiran atau pembedahan, kekerapan bersalin dan infeksi.
“Keadaan ini akan menjadi punca plasenta akan terus melekat di situ dan tidak bergerak. Pada awal tempoh kehamilan, plasenta berada di mana-mana dalam rahim kerana pada masa itu saiz bayi terlalu kecil, namun apabila tempoh kehamilan bertambah ia (plasenta) berubah tempat ke bahagian atas rahim.
“Kedudukan plasenta yang tidak berubah dipanggil placenta praevia. Sebenarnya, plasenta tidak bergerak tetapi uterus membesar dan mengembang, oleh itu ia secara automatik akan naik ke atas,” ujarnya.

Ia akan terjadi selepas 24 minggu tempoh kehamilan kerana dalam tempoh tersebut plasenta akan berada di kedudukan atas.
Menurut Sudha, walaupun plasenta berada di bawah pada kehamilan minggu ke-24, kebarangkalian ia berpindah ke atas tetap ada dan ia memerlukan pemantauan kandungan dengan kerap.

WANITA yang mengalami placenta praevia terpaksa melahirkan anak melalui kaedah caesarean.


“Biasanya jika kedudukan plasenta dalam keadaan lateral dan marginal pada minggu ke-26 kehamilan, ada kemungkinan plasenta akan naik tetapi jika plasenta dalam keadaan central dan partial, kemungkinan besar ia tidak akan naik kerana kedudukannya betul-betul di atas serviks.

“Kerana itu, seseorang ibu perlu menjalani rawatan susulan dengan doktor. Selepas minggu ke-34 kita akan dapat tahu sama ada plasenta akan naik atau tidak,” katanya.
Siapa yang berisiko mendapat placenta praevia?

Mereka yang berisiko tinggi mendapat placenta praevia adalah dalam kalangan wanita yang pernah mengalami placenta praevia pada kehamilan sebelumnya.
Selain itu katanya, kekerapan bersalin setiap tahun, kelahiran anak kembar, pernah menjalani pembedahan caesarean dan fibroid, malah ada yang berpendapat wanita yang mengambil kokain dan merokok juga mempunyai risiko yang sama.

“Apabila umur meningkat risiko juga akan meningkat. Umur yang berisiko ialah wanita berusia bawah 20 tahun dan melebihi 35 tahun. Umur yang paling selamat ialah 20 hingga 30 tahun. Risiko wanita untuk mendapat placenta praevia adalah satu dalam 200 kehamilan.

BEGINILAH kedudukan plasenta yang normal iaitu di atas rahim bukan di kedudukan berhampiran serviks seperti gambarajah sebelah.


“Seseorang yang didiagnos mengalami placenta praevia apabila berlaku pendarahan pada minggu ke-24 kehamilan. Oleh itu, doktor perlu buat ujian ultra bunyi bagi memastikan kedudukan plasenta,” jelasnya.

Wanita yang dikesan mengalami placenta praevia dinasihatkan untuk berehat, tidak membuat kerja-kerja berat, tidak bersenam, tidak mengadakan pemeriksaan vagina dan tidak melakukan hubungan seks sepanjang tempoh kehamilan kerana ia boleh menyebabkan pendarahan.

Sudha memberitahu, wanita yang mengalami placenta praevia central dalam minggu ke-34 kehamilan akan dimasukkan ke hospital bagi tujuan pemantauan.
“Jika tiada sebarang pendarahan, mereka boleh berehat di rumah dengan syarat, jarak rumah mereka dekat dengan hospital dan mempunyai pengetahuan mengenai keadaan kehamilannya bagi mengelakkan risiko ke atas ibu dan anak.
“Segera berjumpa dengan doktor jika berlaku sebarang pendarahan tanpa rasa sakit. Buat permulaan, pendarahan kali pertama akan keluar sikit dan akan berhenti seketika sebelum berlaku pendarahan yang banyak,” katanya.

Tambahnya lagi, jika berlaku sedikit pendarahan dalam tempoh kehamilan masuk minggu ke-34, pihak hospital akan menunggu sehingga cukup bulan, tetapi jika si ibu mengalami pendarahan yang banyak, bayi perlu dikeluarkan segera demi kebaikan ibu dan anak.

SUDHA menunjukkan kedudukan plasenta yang betul iaitu berada di atas bahagian rahim.


“Jika berlaku pendarahan yang banyak, jantung bayi akan jatuh dan bayi perlu dikeluarkan segera jika tidak, bayi akan mati di dalam kandungan.
“Ibu yang mengalami placenta praevia tidak boleh melahirkan bayi secara normal dan perlu menjalani pembedahan caesarean. Bukan itu sahaja, ia memerlukan doktor yang berpengalaman luas mengendalikan kes placenta praevia serta kakitangan hospital yang terlatih. Jika tidak keadaan itu mengundang risiko kematian,” jelasnya.
Ujar beliau, dalam keadaan pendarahan yang banyak, seboleh-bolehnya, doktor mahu menyelamatkan nyawa kedua-dua ibu dan bayi tetapi keutamaan diberikan kepada ibu.

Sumber:kosmo

Teh kunci ketenangan ketenangan


ADAKAH anda sentiasa memikirkan cara yang menyenangkan untuk menjaga kesihatan? Berita baik ini pasti anda nanti-nantikan. Anda hanya perlukan secawan teh setiap hari untuk menjana kecerdasan mental dan menjamin kesejahteraan fizikal. Perkara ini telah dibuktikan oleh pakar teh terkenal di dunia yang membentangkan hasil kajian terbaru mereka mengenai hubung kait antara pengambilan teh dan kesihatan.
Kajian itu menumpukan manfaat tianin (theanine: analog asid glutamik atau asid amino dalam teh) dan flavonoid (vitamin P atau sitrin atau kelas metabolit sekunder tumbuhan).

Hasilnya menunjukkan manfaat yang menarik, khususnya kelebihan teh dalam memperbaiki mood, meningkatkan tumpuan dan kecerdasan di samping menurunkan risiko strok iskemia.
Cara hidup "Teh sudah menjadi sebahagian daripada cara hidup masyarakat Malaysia. Kita menikmati minuman ini dalam pelbagai cara, sama ada teh kosong, teh susu atau teh hijau. "Kami ingin memberi jaminan kepada pengguna kami bahawa mereka sentiasa menghirup secawan minuman yang berkhasiat," kata Quah Seng Khie, Pengurus Jenama Peruncitan Makanan, Unilever (M) Holdings Sdn. Bhd. Tambahnya, manfaat kesihatan yang dikaitkan dengan pengambilan teh telah menjadi tumpuan penyelidikan saintifik yang dijalankan secara meluas. "Simposium ini memberi peluang kepada pakar teh untuk berkongsi kemunculan kaedah sains baru dan menggalakkan perbincangan mengenai kebaikan teh kepada fizikal," ujarnya.

Hasil penyelidikan yang dibentangkan oleh Dr. Georgie Russell daripada R&D Unilever dan Institut Teh Lipton menunjukkan bahawa pengambilan teh mempengaruhi mood secara positif. "Kajian kami menunjukkan bahawa mood sering dianggap kualiti subjektif dan boleh diukur dengan berkesan.

"Ini adalah satu perkembangan yang menarik, ia membolehkan kita mengukur kesan rangsangan luar ke atas mood kita. Sebagai contoh, kami dapat mengesahkan bahawa teh susu memberi kesan positif ke atas mood.
"Kesan positif ke atas mood bukan sahaja membuatkan kita rasa ceria, tetapi beberapa kajian menyarankan bahawa teh dikaitkan dengan manfaat seperti peningkatan kreativiti dan sokongan kepada sistem imunisasi," kata Russell.

Lebih tumpuan

Selain kesan psikologi, Dr. Eveline De-Bruin membentangkan bukti baru yang menunjukkan bahawa pengambilan teh boleh membantu anda memberi lebih tumpuan dan membaiki kecerdasan subjektif. Mekanisme kajian inilah yang menjadi tumpuan perbincangan semua saintis.

Kajian memperlihatkan mekanisme di sebalik kesan ini yang menunjukkan bahawa selepas mengambil satu dos kuat tianin dan kafein, dua bahan aktif yang terdapat secara semula jadi dalam teh, rangkaian perhatian otak diaktifkan secara lebih cekap.

"Kajian ini menunjukkan tindak balas bahan aktif dalam teh, tianin dan kafein mengoptimumkan pengaktifan bahagian otak yang bertanggungjawab terhadap tumpuan kita seharian," Eveline De-Bruin.
Kurangkan risiko strok

Dr. Lenore Arab, Profesor di David Geffen School of Medicine di UCLA, mendedahkan hasil penyelidikan telah mengesahkan bahawa pengambilan teh setiap hari berpotensi menurunkan risiko strok iskemia sebanyak 21 peratus. Strok adalah punca kematian ketiga paling tinggi di Malaysia. Persatuan Strok Kebangsaan Malaysia menganggarkan terdapat kira-kira 40,000 penghidap strok di Malaysia.

Strok juga merupakan penyebab utama kehilangan upaya fizikal. Strok iskemia, berlaku apabila saluran darah tersekat, meliputi kira-kira 83 peratus daripada semua kes strok yang dilaporkan. Dr. Sheila Wiseman dari Institut Teh Lipton, menyokong dakwaan ini dengan hasil kajian yang berbeza. Beliau menjelaskan bahawa flavonoid teh membantu menenangkan saluran darah.

"Hanya 100 miligram flavanoid teh sehari iaitu bersamaan dengan kurang daripada satu cawah teh sehari dapat membantu membaiki kapasiti keanjalan saluran darah. Ini bermakna kesan positif pengambilan teh ke atas fungsi vaskular mungkin relevan bagi kebanyakan orang di dunia yang hanya minum satu atau dua cawan teh sehari," ujarnya.

Sumber:  Kosmo

Rabu, Oktober 20, 2010

Darah Tinggi Penyakit seumur Hidup??

betul ke ek?? Alhamdulillah mama tak de penyakit nie.. semoga di jauhkan la segala penyakit.. amin.. 

----------------------------------

HIPERTENSI ataupun darah tinggi merupakan salah satu penyakit utama yang sering dihidapi penduduk negara ini. Walaupun bahaya penyakit ini banyak didedahkan, begitu juga cara-cara untuk mencegahnya namun bilangan penghidapnya tidak menampakkan tanda-tanda penurunan.

Ini kerana ketiadaan simptom ketara yang dapat mengaitkan seseorang dengan penyakit ini. Pakar Kardiologi dan Pengarah Klinikal Perkhidmatan Kecemasan Jantung, Institut Jantung Negara (IJN), Datuk Dr. Azhari Rosman menegaskan, punca tekanan darah tinggi membabitkan 95 peratus pesakit masih tidak diketahui.
“Malah, ada individu yang tidak mengetahui mereka menghidap darah tinggi selama bertahun-tahun tanpa sedikit pun menunjukkan simptom,” katanya.

Ujarnya lagi, penyakit ini tidak akan hilang. Dalam kebanyakan kes, ia merupakan penyakit seumur hidup.
Akibatnya, penghidap darah tinggi perlu bergantung kepada ubat-ubatan sepanjang hayat bagi mengawal tekanan darah mereka.

Secara amnya, darah tinggi merujuk pada tekanan darah yang meningkat lebih tinggi daripada tahap biasa secara kronik. Pesakit yang mempunyai tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90mmHg dalam keadaan rehat berpotensi positif mendapat penyakit tersebut. “Darah tinggi memang tiada sebarang gejala. Namun, jika tidak dibendung daripada awal, seseorang boleh terkena serangan atau kegagalan jantung, strok dan kerosakan buah pinggang,” katanya.

Satu daripada dua

Mengikut satu kajian pada tahun 2006, satu daripada tiga rakyat negara ini yang berumur 30 tahun ke atas menghidap darah tinggi. “Saya berpendapat angka ini telah meningkat dan melebihi 50 peratus rakyat Malaysia menghidapnya. “Dahulu penghidapnya berusia 30 tahun ke atas, kini ia tidak mengira peringkat umur. “Mereka yang berada di bawah umur tersebut juga berisiko. Malah kanak-kanak turut terdedah kepada penyakit ini kerana faktor pemakanan dan obesiti,” ujarnya. Tambah Azhari, ada pesakit hanya mengetahui mereka mempunyai darah tinggi setelah mereka diserang strok.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican berkata, risiko komplikasi darah tinggi boleh dielakkan jika seseorang berdisiplin dengan mengambil makanan berkhasiat. “Kawalan diet terutama pengambilan garam selain rejim senaman bagi mengekalkan berat badan ideal juga perlu bagi penghidap darah tinggi,” katanya. Berbicara mengenai rawatan darah tinggi melalui medium perubatan alternatif, pengamal perubatan alternatif, Nik Omar Nik Daud berkata, penyakit itu memerlukan rawatan secara holistik selain\ mengurangkan pengambilan ubat-ubatan yang bersumberkan dadah. 

Dari sudut homeopati, keadaan pesakit darah tinggi termasuk simptom yang mereka alami akan dinilai terlebih dahulu. “Selepas didiagnosis, mereka akan diberikan ubat-ubatan yang bersumberkan alam semula jadi seperti garam galian,” katanya. Ujarnya lagi, garam galian berbeza daripada garam yang terdapat dalam makanan yang menjadi punca darah tinggi. Katanya, garam galian lebih selamat dan bersumberkan sulfur, magnesium dan kapur.“Ia selamat dan boleh membantu mengurangkan tekanan darah seseorang,” katanya.

Akupuntur


Tambah beliau, kebiasaannya pesakit darah tinggi memerlukan masa selama tiga bulan untuk pulih sepenuhnya. “Namun, mereka juga mesti mengambil makanan yang sihat dan banyak bersenam,” katanya.
Ujar Nik Omar lagi, rawatan akupuntur dan bekam turut membantu memulihkan tekanan darah tinggi. “Rawatan akupuntur memberi tumpuan pada bahagian kaki dan tangan yang merupakan kawasan berkaitan saluran darah. “Ini untuk memastikan pengaliran darah sempurna dan stabil selain mengaktifkan sel-sel darah yang terjejas,” katanya

Bagi rawatan bekam pula, Nik Omar berpendapat amalan itu mempunyai manfaat yang cukup banyak kerana dapat mengeluarkan toksik daripada darah. “Ia juga dapat membuang darah kotor dalam badan. Jika diamalkan mengikut nasihat pengamal perubatan tradisional terlatih, tekanan darah tinggi boleh menjadi normal semula. Bagi pakar pemakanan, Dr. Fatimah Arshad menjelaskan, penghidap darah tinggi perlu mengurangkan pengambilan garam dalam makanan. “Kurangkan makanan berlemak dan banyak makan sayur-sayuran serta buah-buahan segar. Jangan makan buah betik yang dibuat rojak. Kicap mengandungi garam yang tinggi. “Kurangkan penggunaan belacan untuk masakan, begitu juga ikan dan telur masin. Makanan segera pula harus dielakkan,” katanya


 Sumber: kosmo
----------------------------------

sekarang nie makanan semuanyer segera... takutttttttttttttttttt... baik masak sendiri la walaupun penat mcm ner.. terjamin kebersihan dan kesihatannyer...
 

Two hours due to maintenance at 5:00PM

Pada kengkawan yang nak mengupload gamba, leh la buat sekarang yer.. Pkl 5, semua entry tiada hiasan gambar.. hehehehe..

'Image uploads will be disabled for two hours due to maintenance at 5:00PM PDT Wednesday, Oct. 20th'

Bak Kate org sediakan payung sebelim hujan..

Selasa, Oktober 19, 2010

JUMBLE SALE

SalamSemua..

Pada kawan2 yang tak tau , meh mama nak bgtau.. Company mama akan mangadakan 'JUMBLE SALE' pada '10 November 2010-12 November 2010' bertempat di AMPWALK.. 

Pada kawan2 yang tgl berhampiran boleh la datang yer.. Pada masa yang sama, kawan2 semua boleh la melihat barang2 yang di jual di blog ni yer----> KISSC

Buat ms ni tak banyak barang lagie, sebabnyer banyak tak upload lagie...

Mamam kan update dari masa ke masa yer... Kalau ada barang yang kawan2 minat nnti boleh bgtau mama or e-mail trs ke kissc_kic@yahoo.com..

Isnin, Oktober 18, 2010

Dietttt....

Sekarang nie mama rasa badan nie dah di pam2 jer.. Makin hari makin bolat.. Rase semua baju dah stat mengecik... emmm..  Mama nie jenis yang kurang makan tapi badan nie still jer nak membesar dengan jayanyer..

Apa nak buat yer.. Mama diet gak, tapi bukanlah diet yang beria, sebab mam tgh breastfeed kan si kecik maam tue.. Diet mama cume tak makan malam jer, tp sehari sekali mesti makan nasi jgk... Ada sesape leh tulun...

Mama rase kalau la badan mama nie asyik membesar, tahun depan leh join 'thebiggestloserasia'.. aduii..

peninnnnnnnnnnnn.............

BEndera Jepun Telah MEnyerang...

 
Alhamdulillah, selama hampir setahun 4 bulan mama tak di datangi oleh 'bendera jepun', hari ini, semuanya terjawab.. Terlepas segalanya.. Terima kasih ya tuhan..

Jumaat, Oktober 15, 2010

Model si cilik..

Hari ni mama nak cite pasal uzma la plak...

Bulan depan genaplah uzma 3 tahun.. (dah besau anak dara mama nie). Dah boleh di harap. Banyak menolong mama buat keje uma yang ringan2 la...

Kalau borak, macam mulut murai.. Tapi bile jumpe orang diam seribu bahasa.. Kalau kuar @ jumpe kawan2 mama, nak panas enjin dier, amik 1/2 hari barulah leh senyum, borak2.. Kalau x ... emmmmm.... membontot jer mama dier.

Bab pakaian, memang nak pakai yang cantik2 jer, terutamanya 'suar awan dania' (legging).

Berat uzma last timbang dah 17kg,. Fuhhhhhhh.. berat tue.. Selalu pakai baju saiz 4-5 thn.. Kalau 3-4 memang mcm sarung nangka...

Tahun nie x tau nak celebrate ke idak bday kakak... emmm.. nnti mama bentangkan idea ini pada ayah yer kakak.. Kalau ayah x nak celebrate, kite celebrate kecik2 je k... Janji ade KEK kan... hehehe

K lah jom layan gamba2 uzma..
*
*
*
*
*
*

*
*
 *
 *
 *
 *

House Cleaning

weekend nie mama nak buat house cleaning yer... Banyak sangat baju yang terpakai yang masih elok dan blh di pakai. Kenapa ek maam tetibe nak bt cleaning nie ek?? Company mama akan engadakan JUMBLE SALE pada 10November -13November. So mama nak la sedekahkan baju2 mama nie untuk this event. Lagipun sambil menderma dan beramal.

Kalau kawan2 semua ade baju2 yang elok dan memang tak nak pakai leh la e-mail mama yer. Tapi area KL la yer. Ooo yer, banyak giler barang2 baby dari new born to 4 yrs yang masih elok dan cantik. Kawan2 yang tggl berdekatan boleh la datang tengok yer. memang berbaloi2 kalau beli tue.

Kalau nak tgk barang2nyer boleh la clik kat sini yer

Blog nie baru je di daftarkan dan x byk lagi barang upload. Jadi tunggu sahaja lah yer...

Kalau uolls gk memang rambang mata tue.. Macam2 ade...

Khamis, Oktober 14, 2010

Al-fatihah untuk adik nurhannah

Selamat pagie semua, mama baru dapat berita ttg adik nurhannah.. Ingat tak dulu mama ade buat entry pasal adik nurhannah nie....(klik Sini)

----------------------------------------------------------------------------------------
Assalammualaikum...

Tepat jam 1.30petang, 7 Okt 2010, Nur Hannah Bt Mohamaed Helmi kembali ke rahmatullah. Mungkin di sanalah tempat yang terbaik buat Hana. Di saat ini, Hana pasti sedang berlari-lari ke sana sini dan dapat makan & minun dengan sempurna...Semuanya itu terbatas andainya Hana masih di dunia. Walaupun berat hati ini menerima ketentuan Allh, tapi saya redha. Saya juga yakin bahawa Hana akan menjadi milik abadi saya di akhirat kelak. Sedikit pun saya tidak terkilan kehilangan Hana kerana saya telah manfaatkan sepenuhnya saat bersama Hana. Walaupun dahi ini sering terpercik peluh kerana menyiapkan Hana selepas mandi lebih sejam dgn m'gurut dan membelai Hana, tidak pernah saya sesalkan. Moga Hana dapat rasakan kasih sayang saya buatnya..walaupun dia tidak mampu untuk menatap wajah saya. Cuma rasa sayang yang tidak mampu untuk saya kikis. Hanya baju, tuala dan tilam Hana menjadi pengubat rindu saya pada Hana.

Pada hari penuh keramat itu, Saya bangun tepat jam 4.30 pagi kerana sudah menjadi rutin saya bangun seawal itu utk menyusu, mengurut dan menyiapkan barang Hana untuk di hantar ke rumah pengasuh. Saya keluar ke tempat kerja seawal 6.40 pagi. Saya sempat mencium pipi dan dahi Hana sebelum keluar. Suami hantar Hana ke rumah pengasuh ( kakak saya) pada jam 7pagi.

Di sekolah, saya menjalankan rutin harian seperti biasa kerana keadaan Hana pagi tu sihat walafiat. Pada puku 12.30 tengahari, saya menelefon suami dan suami memberitahu dia dalam perjalanan pulanng ke rumah kerana Hana sesak nafas. Saya meminta suami menelefon saya semula andainya keadaan Hana kritikal. Jam 1 tghari saya menelefon suami semula dan suami meminta agar sy segera pulang kerana Hana sedang dirawat di wad kecemasan.

Tanpa berfikir panjang, saya terus pulang. Lebih kurang pukul 1.30ptg, ketika memandu pulang, saya rasakan bagai sesak nafas. Terdetik di hati kenapa saya sukar bernafas. Lantas sy ber doa..rabbi yassir, wala tu' asir..Ya Allah aku redha jika engkau ambil Hana semula, jika dia masih milik aku..kau pulihkan lah dia. Mungkin ketika itu doa sy Allh makbulkan. Sesampai di rumah, saya menukar baju untuk ke Hospital. Adik ipar sy mengambil saya utk ke Hospital, sempat sy ambil kad p'ubtan Hana untuk dirujuk oleh pihak Hospital.

Dalam perjalanan, kakak sy menelefon dan ucapkan takziah kerana Hana telah tiada. Tetapi sy nafikan kerana setahu saya Hana sedang dirawat di Hospital. Saya terus minta kepastian dr adik saya adakah benar Hana telah tiada. Bagaikan terhenti jantung ini setelah mengetahui hakikat sebenar bahwa Hana telah meninggalkan saya. Sesampai di GH, sy lihat tubuh Hana kaku, bibirnya pucat...tubuhnya sejuk.Luluh jantung ini tika mendakap tbuh Hana. Rupanya Hana ssak nafas di rumah pengasuh. Saya tidak menyalahkan kakak saya kerana saya redha jika itu ketentuan Allh. Hana selamat dikebumikan di tanah perkuburan Kg. Tehel iairtu kampung suami saya.

Kepada semua yang telah menolong memberi nasihat, mendoakan dan menderma buat Hana...saya mengucapkan ribuan terima kasih. Sesumgguhnya kehadiran Hana banyak memberikan hikmah kepada sya dan suami. Kami menjadi lebih baik dari sebelumnya. Tida pernah saya menyesal ketika membesar dan manjaga Hana. Sesungguhnya Hana bagaikan pelengkap dalam hidup saya.

Kepada mereka yang menyumbang buat Hana, sy minta halalkan segalanya kerena ada lebihan sumbangan yang belum digunakan. Sebenarnya sumbangan yang diterima, saya gunakan sepenuhnya untuk mengubatkan Hana. Tetapi Allh lebih menyayanginya. Doakan Hana aman di sana. 

Al-fatihah.

Di ambil dari blog uncle joe...

Tq uncle joe

Selasa, Oktober 12, 2010

Hati tengah panasssssssssssss

Sejak pagie tadi sampai la nie, hati mama nie panassssss jer.. Dah la pagie tadi kuar uma dengan marah2, pas tu meeting plak kat opis... Dapat news buruk plak tue... Dah jadi double marahnyer.. Aduhai...

X pe la dah bukan rezki agaknyer.. Sekarang nie nak bermuhasabah diri... Mgkn ini balasan dosa silam kot...
emmmm..... Apa yang mama marahkan, x payah la mama citekan di sini yer..

Biar mama dan hati mama jer yang tau.. nnti mengaibkan org lain plak...

Isnin, Oktober 11, 2010

Suria apt- Rumah Terbuka

Selamat Pagie semua...

Semalam adalah penutup syawal.. Suria aparttment-PJS3 (temp mama tinggal la tue..hehehe.. Senang cite) telah mengadakan jamuan raya dan perasmian 'Wakaf-D'Suria' yang di rasmikan oleh YB Haniza (klu x silap la yer.. 
igt2 lupe ler)

Tarikh: 9.10.2010
Tempat: Blok D- apartment Suria
Masa : 3-6ptg

Apa itu wakaf D'Suria?? Meh la mam cite ckt. Wakaf D'Suria adalah pondok yang didirikan secara bergotong-royong oleh penduduk Blok D sendiri. Bertujuan untuk berriadah.. YB senditi ada memberi sumbangan sebanyak 2k untuk menjayakan Wakaf tersebut...  (klu mama x silap dgr la, dr ucapan sabtu lepas tue)

Jamuan rumah terbuka nie memang meriah sebab mendapat sambutan yang baik daripada penduduk Blok D. Kalau korang nak tau, dari juadah h, decoration dan mengemas semuanya orang lelaki yang buat. Kami orang pompuan tak nolong langsung.. hehehe.. Masakan dia perghhhhhhhhhhh.. sedap gitu.. 

Menu petang tue Nasi Beriani, Kurma daging, Rendang ayam, Sate dan kuih muih. Petang tue, majlis di serikan lagi dengan kehadiran clown yang di paggil MR BUBU.. Sian Mama tengok MR BUBU tue, penat siot nak bt belon untuk budak.. Dari depan wakaf, sampailah ke taman permainan budak2 dan mak budak sekali . (hehehehe)

Kepada AJK Blok D- Tahun depan buat lagie yer.. 

Thank YOU

Jom Layan Gamba plak..

ucapan dari YB
*
*
*
AJK Blok D yang bertungkus lumus memastikan semuanya berjalan lancar
*
*
*
Seisi mengenyangkan perut plak
*
*
*
orang2 kuat BLOK D
*
*
*
yang datang x kira bangsa.. we 1 MAlaysia..
*
*
*
nmpk x MR BUBU tue...

Jumaat, Oktober 08, 2010

Hari Raya Open House- Part 1

Entry nie mama auto-publish..

Time nie mama tgh sedap menikmati makanan yang sedap2 hehehe... Hari nie kul 3-6ptg ade Hari Raye Open House KIC. Tahun nie buat kat office jer.. Nanti mama upload gamba yer..

Menu hari nie:-

Kambing Golek
Mee Kari
Nasi Tomato
Laksa
Satay
Spegheeti
Lemang
Olio
Nasi Impit

Tiramisu
Caremal
Apple Salad
Puding

Banyak lagie la...

petua oo petua

CUCI BOTOL SUSU DENGAN MUDAH
  • Masukkan sedikit beras ke dalam botol susu dan campur dengan air panas dan goncang. Hasilnya botol susu menjadi bersih dan puting botol susu pun akan turut hilang keraknya.
RAWAT ULSER
  • Tahukah anda cara yang paling cepat untuk mengubati ulser? Caranya ialah dengan menumbuk halis kulit kayu manis dan campurkan sedikit madu lebah. Setelah itu sapukan ke bahagian yang terkena ulser. Bahan ini amat seusai untuk kanak-kanak kerana rasanya manis, berbau wangi dan yang paling penting tidak memedihkan.
AIR MEMBANYAKKAN SUSU IBU
  • Minum air sebanyak mungkin untuk memastikan susu anda sentiasa ada dan banyak.
KESUM KELAPA ATASI KEPUTIHAN
  • Rebus daun dan bunga pokok kesum kelapa, kemudian jadikan ulam. Air rebusannya pun boleh diminum. Tetapi ia lebih berkesan kalau dimakan mentah. Keputihan anda akan hilang.

JARAKKAN KELAHIRAN
  • Ramai orang menggunakan pil pencegah kehamilan untuk menjarakkan kelahiran anak. Namun, anda boleh menggunakan petua ini. Ambil lengkuas dan halia sebesar ibu jari, 10 biji lada hitam dan ¼ keping ragi. Kesemua bahan ini ditumbuk halus dan dicampurkan dengan segelas air mendidih, kemudian ditapis lalu dicampurkan dengan sedikit garam dan air limau nipis. Minum sebulan sekali sebelum tidur. 
MUDAH BERSALIN
  • Amalkan makan buah kurma setiap hari sepanjang hamil dan selepas melahirkan. Selain membantu memudahkan proses melahirkan dan mengecutkan rahim, buah kurma dapat menambah tenaga.
KURANGKAN PANAS BADAN BAYI
  • Jika bayi anda demam dan suhu badannya tinggi, ambil segenggam asam jawa. Ramas asam jawa tersebut bersama sedikit air. Kemudian, lumurkan sedikit demi sedikit bancuhan asam jawa tersebut pada kepala bayi. Insya-ALLAH demam bayi akan beransur-ansur sembuh.
KEMPISKAN PERUT
  • Bagi ibu-ibu yang sering dihantui masalah perut buncit, cubalah petua ini. Ambil sebiji peria bersaiz sederhana, potong kecil-kecil dan dikisar bersama sedikit air dan gula. Amalkan meminumnya setiap pagi sebelum makan. Untuk rasa lebih enak, anda bolehlah sejukkannya
SENGKUANG BANYAKKAN SUSU IBU
  • Makan sengkuang setiap hari untuk membanyakkan susu ibu.
Payudara kembali anjal
  • Ambil sebiji labu, kupas dan masak sehingga empuk. Setelah masak, biarkan seketika sehingga kurang panas dan kemudian ramas. Sapukan pada keseluruhan payudara. Biarkan selama kira-kira 20 minit sebelum dibilas. Amalkan sehingga nampak kesannya.

 Sumber: pa&ma

Khamis, Oktober 07, 2010

Portal perkahwinan bakal pengantin

Bagi kawan2 yang mahu dan bakali melangsungkan perkahwinan, anda boleh la melawat portal ini...

Di harap ianyer dapat membantu kalian yer..

MERANCANG sebuah majlis perkahwinan bukan kerja main-main, sebaliknya harus diurus dengan serius dan penuh ketelitian termasuk mengambil kira perkara-perkara yang mungkin dianggap remeh. Ini bagi memastikan peristiwa yang penting dan bersejarah dalam hidup meninggalkan kenangan cukup manis untuk diingati sepanjang hayat. 

Bermula daripada merisik dan bertunang sehinggalah kepada urusan majlis akad nikah dan persandingan semuanya memerlukan komitmen tidak berbelah bagi.
Namun tuntutan tugas dan kesibukan bekerja kadang kala membantutkan apa yang sedang dirancang. Malah terlalu teruja dan terlalu bimbang terhadap urusan tersebut sehingga memberi tekanan kepada bakal pengantin yang boleh mengundang kepada ketidaksempurnaan majlis. Rata-rata bakal mempelai terpaksa terkejar-kejar ke sana ke sini bagi mendapatkan perkhidmatan panduan mengenai perkahwinan selain melakukan kaji selidik terlebih dulu untuk mencari butik perkahwinan yang terbaik.

Menyedari kekurangan maklumat berkaitan persediaan perkahwinan, satu direktori berkaitan perkahwinan melalui talian telah diwujudkan bertujuan memberikan maklumat terkini untuk majlis yang bersejarah. Pemilik laman web tersebut, Mohd. Faisal Mohd. Zabidy menjelaskan, laman web syokkahwin.com merupakan satu direktori perkahwinan yang memberi kemudahan kepada pasangan yang bercadang untuk berkahwin dalam menyediakan persiapan. ''Di sini, kami menyediakan kesemua persediaan perkahwinan meliputi katering, andaman, busana pengantin dan bermacam-macam lagi,'' katanya ketika ditemui baru-baru ini. Katanya lagi, pengguna juga boleh membuat pilihan daripada promosi yang ditawarkan untuk mendapatkan perkhidmatan yang terbaik.

''Di sini kami menyediakan segala keperluan untuk berkahwin dari A hingga Z,'' terangnya bersungguh. Malah, tambah Mohd. Faisal lagi, pengguna juga berpeluang untuk memilih sendiri keperluan perkahwinan berdasarkan bajet tertentu. ''Kami menyediakan keperluan yang pelbagai bermula dengan kos yang rendah sehingga kepada yang eksklusif. Semua berdasarkan kemampuan pengguna,'' ujarnya.

Dia yang mula mengendalikan laman web syokkahwin.com sejak empat tahun yang menjelaskan, bukan sekadar persedian perkahwinan tetapi turut dimuatkan di laman web miliknya tetapi juga panduan mengemudi rumah tangga juga turut disediakan. ''Bukan sekadar persedian perkahwinan tetapi juga maklumat-maklumat terkini berkaitan persediaan melangkah ke alam rumah tangga turut disediakan,'' ujarnya.
Malah lebih menarik, turut disertakan bagaimana cara terbaik untuk mengatasi masalah dalam perkahwinan.
''Biarpun beroperasi secara talian, namun kami mengharapkan laman web ini memberikan kemudahan sepenuhnya kepada pengguna," katanya. 

Bagaimanapun, Faisal menjelaskan, laman web tersebut bukan sekadar menyediakan kemudahan kepada pasangan muda yang ingin membina mahligai semata-mata tetapi juga memberi maklumat lain tentang kehidupan berkeluarga. ''Selain menyediakan kemudahan untuk membina sebuah keluarga, syokkahwin.com juga menyediakan maklumat-maklumat berkaitan kehidupan selepas berumah tangga,'' ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Tegasnya, biarpun beroperasi melalui talian namun ia memberikan panduan dan juga maklumat terperinci kepada pasangan muda yang berhasrat untuk berkahwin. Kemudahan itu, ternyata lebih menjimatkan masa dan wang sebelum membuat persiapan majlis perkahwinan. Malah, majlis juga berlangsung secara teratur dan lebih praktikal. Dalam pada itu syokkahwin.com juga berbangga kerana buat tahun kedua berturut-turut kekal sebagai salah satu penaja Peraduan Gerbang Cinta Mega-Utusan Malaysia.
Sebagai laman web rasmi bagi peraduan ini, syokkahwin.com berfungsi memaparkan pelbagai perkembangan terkini mengenai peraduan tersebut. 

"Pada tahun lepas kami membuka forum perbincangan dan undian secara online bagi memilih pemenang peraduan. "Tahun ini peranan kami juga hampir sama. Tempoh pemilihan dijangka bermula bermula sejurus tarikh penghantaran borang peraduan tamat hujung bulan ini," katanya.


Sumber: Utusan Malaysia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...