Selasa, November 09, 2010

Happie Birthday To My Lovely Daughter.--Uzma---

-------------Playback------

Pada 9.11.2007, pada jam 7.00 am- Jumaat (lebih kurang la yer), dengan cuaca yang dingin dan mendung, mama terjaga dari tido. Dengan perasaan yang musykil, mama terasa kain yang mama pakai basah.. emmm.. pelik... Mama ingatkan hanyalah peluh yang menitis akibat kepanasan.. (maklum la time tu kan mengandung, mama masa menagandung memang panjang saje).. Mama biarkan je tanpa apa2 syak wasangka... Semakin lama bertambah basah, dan mama pun bangun dari tempat tido dan mencapai tuala untuk terus mandi..

Lebih kurang jam 7.30 lebih mama terasa seluar dalam mama basah, walaupun baru je lepas mandi.. Mama ingatkan keputihan... Mama pun mengambil keputusan untuk memakai 'pantyliner'. Alangkah terkejutnye apabila ada tompokan darah tapi tak banyak la... Mama dah panic, maklum la ngandung anak sulung.. Bukannye tau pape lagi.. Terimgat plak pada peringatan yang ada di KAD check tanda2 nak bersalin.. 

Mama pun kejutkan ayah dan bagitau keadaan mama.. Waktu tue, cuaca macam nak hujan jer.. Ayah pun lajunyer bergegas mandi.. Selesai je ayah mandi, ayah minta izin nak g uma mertua untuk amik kereta.. Ooo ye, untuk pengetahuan kawan2, kereta kami ayah parking kat uma mak dia kat Taman Medan , PJ. Dan kami tinggal di Kepong, Dsara... Sebab pe kami smpn uma mak, sbb banyak kes kete kene pecah. Tu yang takutnyer.  So ayah pun manjadi mat rempit time tue..

Mama pun tunggu la ayah dengan sabarnyer.. Time nie mama duk kat kerusi beralaskan plastik. Ini semua idea ayah. Takut basah katenyer.. Pinggang dah start sakit la tapi sekejap jer... Kalau kawan2 nak tau, due mama sebenarnyer 4.12.2007.. Mama pun x la expect nak bersalin lagie. Tapi risau gak la kan sebab nampak ada darah tadi tue.

Tunggu punyer tunggu, ayah pun balik dengan keaadaan yang basah lencun.. Mama pun tanye ler, hujan lebat sangat ke?? Ha'ah, x sempat amik kereta. TApi dah call adik untuk hantar kereta.. Ayah terpaksa la g mandi balik. Kami pun tnuggu la kereta sampi.. 

Dalam setengah jam mak metua dan adik ipar pun sampai..  Dengan cuaca yang sejuk dan hujan renyai2 kami pun menuju ke Pusat Perubatan Universiti Malaya. Sampi jer kat PPUM ayah pun g la kat kaunter pembayaran and tanya kat mana tempat bersalin. So kami di arah kan ke tingkat 1 (rasenyer lah).. Sampai kat PPUM seingat mama dalam pukul 9 am. Time nie tak ramai orang lagie. So mama pun g la kaunter and bgtau yang mama rase macam air ketuban dah pecah. 

Inilah di antara perbualan kami

mama: Kak, tumpang ty, saya rase air ketuban saya dah pecah la
Kerani: Ye ke, Mcm ne awak tau
Mama: Masa saya bangun tido, kain saya basah dan air tak henti2 kuar  dan ade darah sikit
Kerani: Bape minggu dah?
Mama: Ikutkan due date bulan depan-4.12. sekarang nie 34 minggu.
Kerani: yeke.. Bia betul. Dah buat booking belum
Mama: Dah
Kerani: Kalau baby kuar awal mungkin kami akan hantar baby ke HKL @ puterajaya tau. Kat sini x bape lengkap
Kerani: Ye ke.. Habis tu mcm ne skrg nie
Mama: Tunggu jap, kami check file dulu.

mama ngan mak mertua mama pun tunggu la dengan debaran penuh debaran.. Nasib baik ade mak mertua teman. Time nie husband and adik ipar tengah parking kete.

Kerani: Fatimah Iksan
Mama: ye.
Kerani: Tanggalkan semua barang kemas, dan masuk bilik dan tukar baju
Mama: ok (takutnyer masa tue)

Mama pun pg la tuka baju and tanggalkan semua barang kemas. Selesai mama pun kuar dan serahkan semua baju yang mama pakai tadi, hp, barang kemas pada ayah yang baru sampai. 

Nurse: Pn Fatimah masuk bilik kami nak check  dulu
Mama: Ok

Mama di suruh timbang berat. Berat mama 78kg huuhu.. sebelum ngandung 58kg.. waaaaa.. dah macam gergaji rasenyer..

Nurse: Puan dah buang air besar?
mama:Dah.
nurse: Puan baring kat sini dulu kami nak check perut( time nie nurse dtg dengan alat2 nyer) semakin berdebar2 plak. Ayah and mak mertua kat luar lagi. 
mama: time nie mama tengah baring dan kat atas perut mama ade alat ' CTG '  (kalau x silap ar) dan sekumpulan doc dalam 2-3 org la.. scan baby dlm perut mama nie.. dari conversation diorang, pelik ar sebabnyer due mama lambat lagi, np air ketuban dah pecah.. 

Doc: Scan baby, check ukuran lilit kepala baby, kedudukan baby. Alhamdullilah baby ok. Tapi puan kene inject k.. 
mama: Kenapa doc?
Doc: Supaya paru-paru baby tu matang sebelum di keluarkan
mama: ok ( dah dapat 1 injection ) emmm..

Selesai semua, mama pun di arahken ke wad bersalin...

-----------Di wad bersalin---------

 Time nie mama dah terbaring kat katil hospital  sendirian. Suami tidak di benarkan masuk kecuali waktu melawat. Inilah pertama kali dalam hidup mama, duk kat hospital... sedih + pilu rasenyer time nie.. Ayah plak dah balik.. emm.. Nak buat ape yer.. Mama pun dengan muka temboknyer meminjam hp jiran sebelah mama tue untuk sms ayah. srh dtg kT HOSP. Hp mama ayah dah bawak balik...

seharian mama kat hospital.. Tak de pun tanda2 baby nak kuar. cume contraction kecik jer. Setengah jam sekali.. emmm.. masa berjalan seperti biasa.. 
selesai solat jumaat, ayah datang menjenguk mama.. Masa nie contraction dah 15mnt sekali.. huhuhu.. sakit nyer hanya tuhan saje yang tahu.. Tiap kali contraction, tiap kali tu nangis... buat malu jer..


Jam dinding menunjukkan jam 7 lebih (pm).. Contraction dah 5 mnt sekali.. Ayah and metua datang dengan membawa air selusuh.. Jam 8 lebih (pm) sakitnyer teramat sangat... Metua mama panggil nurse dan bgtau yang mama sakit sangat.. Doc dtg dan seluk bawah tue dan jalan dah bukak 7cm... 

Mama pun di arahkan ke 'labour room'. 


-----------Di labour Room---------


Sakit sesangat.. Rase macam nak patah pinggang dan nak cabut jer pinggang time nie.. Jalan masih 7cm lagi..  Dalam labour room ade 2org doc pelatih.. 1doc lelaki cina dan 1 doc pompuan melayu. Dalam menahan kesakitan yang amat, mama masih sempat tengok seorang doctor pelatih telah mencube 2-3 kali cubaan untuk mencucuk pergelangan tangan kanan mama, tapi mmg x berjaya , sehinggalah seorang doc cina datang dan cucuk kat pergelangan tangan kiri mama dengan sekali cubaan jer.. 

Jam dah pukul 10 lebih.. Baby masih selesa untuk terus tido dalam perut mama dia.  
emmm.. belum ada tanda2 baby nak kuar.. Jalan dah bukak 9cm time nie.. Dah buleh push pun.. Doc siap tanye, ade pg class bersalin x? dengan segera mama jawab x sempat..


Doc pelatih yang pompuan tue ajau la mama macam ne nak push.. emmm... 


Mama pun x bp larat nak push sebab dah letih, dalam bilik nie tak di beri air.. Makan malam pun x lagie.. Hanya makan tghari je tadi sikit, itu pun x selera sbb sakit sgt.. 


kali nie sakit dah kerap 3 mnt sekali.. Doc suruh push.. argggggghhhhhhhhhhhhhhhhh....... x blh.. Push lagie... argggggghhhhhhhhhhhhhhhhh.......  x berjaya.. macam ne nie...  


Doc pelatih : Sabar yer ouan, nanti kalau dah akit baru teran kuat2 yer
mama: Saya dah x karat nie
Doc pelatih: saba2
mama: Doc , forsep ke vakuum ke x blh ke
Doc Pelatih: puan, kalau forsep or vacuum pun puan kene teran jugak. Puan blh bersalin normak nie.. Tahan sikit jer lagi..
mama: Dah x tahan doc.. Sakitttttttt.......( menangis2)


Jam dah menghampiri 11 lebih (pm).. Baby tak kuar2 lagie.. Kali nie terasa macam ada benda nak terkuar... ahhhhhhhhhhhhhhhh...... argggggghhhhhhhhhhhhhhhhh..... argggggghhhhhhhhhhhhhhhhh....

Rase hilang segala beban yang ade tadi... tgk jam kat dinding 11.27pm.. Mama selamat melahirkan seorang puteri yang amat comel...

Allah Maha BEsar..


Lepas kuar je baby, segala kesakitan yang mama alami seharian tadi, hilang mcm angin lalu.. mmg x rase pape.. yang mama dengar hanyalah tangisan seorang bayi...




 --- NUR AMALINA UZMA BINTI MUHAMMAD RIZAL----


Setelah semuanyer selesai, mama di tolak ke wad bersalin.. semasa mama di tolak, ayah ada kat luar labour room dan sempat mengucup dahi mama.. sungguh terharu rasenyer.. 


Jam 2.30 am NUR AMALINA UZMA telah pun di hantar ke sebelah mama dan tido di atas pelukan mama..




1 ulasan:

faRhaNa berkata...

emma...awal gak ko bersalin erk...34weeks..xpe, yg penting baby selamat..besar dh pun uzma..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...