Isnin, Mei 31, 2010

Port Dickson


Cuti wesak last week ayah bawak kami g PD..  Mama x mandi pun. Malas sbb ade anak kecik kan.. Sian kat adik nak kene jemur panas2 kan... Mama pun biarkan lah kakak, ayah and pak su dia berjemur.. Sebelum jemur mama lumurkan badan kakak ngan losyen protection..harhar..  suke kan main kakak bile mama pakaikan dia losyen... Ayah n paksu pun tumpang sekaki, tapi depa pakai sendiri na... 

Menurut kata ayah, kakak tertelan air masin... Mama nampak dari jauh ombak yang datang, and memukul kakak and ayah.. SIan tgk muke kakak, terkulat2... Kakak dari mula sampai dah habis berkepit ngan ayah jer.. Bila ayah masuk air, kakak pun masuk la sbb ayah duk dukung dia jer.. Kakak penakut sikt nak main air sensorang..

Lepas dah mandi, main bola plak... Kakak kene buli ngan ayah n paksu dia... Dia la yang kejar bola kesan-kesini.. Sian anak mama nie.. Jom la tgk gamba jer... Tapi x byk la, sbb mama kene dukung adik yang sedang tido ms tue...

ms nie x mandi lagie.. tgh usha org mandi jer

*
*
*

gamba ni mama amik dr jauh.. Nmpk x tiga beranak tue... hahaha..itu la kakak, ayah, n pak su..
*
*
*
tu dia muka kepenatan.. mcm la penat sgt si debab mama nie... 
*
*
*

hai kakak, penat yer.. Nmpk kasut adik tue. time nie adik tgh lena diulit mimpi
*
*

lepas mandi, kiteorg pun g la cr t-shirt plak... Saje2 bt kenangan la kononyer... lepas habis mencari baju, blh pla adik 'uuu--uuu'.. habis tgn mama.. Kat PD nie mn ade tempat tuka lampin mcm kat shopping mall. Adoiii... mama pun pg la kat pungkin dan tuka kat situ jer guna 'wet tissue'.. klu x tuka nnti merah bontot anak mama..  Dalam perjalanan balik igt nak singgah kat barl's warehaouse, tp disebabkan hujan yang lebat, mama pun cancel la idea tue... 

Sampai Kl dlm pkl 5.15pm, kami tak terus balik uma lagie tue.. ayah singgah uma 'mak -tok' utk hantar mak lang g opis dia, -telekom- annex-.. mama pun sempat mandikan adik dulu.. maklum la seharian x mandi belenggas anak mama sorang nie.. Kakak dalam perjalanan nak balik tadi tido sampai la smpi uma mak tok pun x bangun2 lagie.. kepenatan la tue...

Kami menunggu mak lang sampai hbs keje. dalam pkl 6.50pm kot, br maklag siap.. kejap jer, x lama pun... Kami pun pg la ke GIANT kelana jaya... Mak lang kate nak beli air-cond... Huhuhu... Kami pun layankan sajalah walaupun badan nie leletihan.. tup2 bkn nyer dapat air-cond, maktok yang beli dapur gas baru... wakakakakakaka....

mcm nie la lbh kurang design nyer... TQ i-google...

last2 sampai uma dlm pkl 10 lah jugak la... sekian..wassalam.. panjang entry kali nie...



Mama Telah kembali

Kalau uoll sedar, last 2 weeks mama mmg kurang menulis kan... Bukannye ape, semenjak mama dah tukau hp lain, Pc mcm x detext jer. Nak menulis tanpa gambar, mmg mama x suke.. Macam x ceria dan berseri kan... Sekarang nie semua dah ok, so mama boleh la aktif kembali... Tunggu la mama punyer entry seterusnye yer..
So meh la layan gambau yang x kene mengena ngan entry ek.. hahahaha..

inilah pemandangan dari uma kami..

Rabu, Mei 26, 2010

Emmm Sedapnyer

Tetibe jer teringat sambal tempe goreng jawa... Yummy..yummy... Barang2 dah ade kat uma, malam nie nak masak ar... Nak2 mama berpose hari nie.. Mesti berselera mama makan. Rasa macam bolan pose plak...

curi kat i-google..harhar

The Biggest Loser Asia auditions open now!


Pada sesapa yang nak join this program, jom la gi audition.

SELAMAT BERJAYA......

Selasa, Mei 25, 2010

Dah Settle..

Last week hari khamis mama dah pos semua hadiah2 pemenang... Harap kalian cek la kat peti surat masing2 yer...

Jumaat, Mei 21, 2010

Gift

Hari jumaat mama l;inch 2 jam, so td mama g la sogo ngan kawan2 mama.. huhu.. Plan asal nak beli baju utk kakak, tp semua tek berkenan di hati. last2 mama jala2 kat department lelaki terminat 1 baju MU nie. Di sebabkan mama dah lama x bagi hadiah kat ayah, so mama decide nak beli la baju tue... Ayah mememang peminat fanatik MU.. dekat 1/2 jam jugak la dok memilih, n akhirnye mama pun pilih color merah.. Memang nice baju tue... Nak tengok??? emmm....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
lebih kurang mcm nie la, tapi kat bla kanan ade no dan kat lengan ade nama player lagie.. Kat kolar lak ade tulis MUFC... 

 Kalau nak tgk gamba real, esok la yer mama upload gamba.. Nak bagi suprise sikit kat ayah... hehehe

New Baby

Mama ada baby baru ke? Jalan salah paham yer kawan2..... Sebenarnye ofice -mate mama baru jer bersalin hari rabu lepas jam 7.30pm di Hospital Ampang Putrii... Tahniah mira.. Bersalin normal tue.. No epidural... Klu sape x kenal si mira nie, mnpk mcm lemah jer orangnyer.. Asal-nye nak amik epi tp di sebabkan cucukan kami nie, (ahli jemaah surau) mira pun memikirkan balik ttg epii..harhar..Kami nie bukannye jeles ngan dia, tp biarlah dia rasa mcm ne sakit bersalin yang sebenar.. Pengalaman bersalin nie bukannye boleh di beli... setiap org ade cite dan pengalaman yang tersendirikan.... Ni la gamba babynyer...


nama baby : Ahmad Dani Bin Ahmad Shukri
Berat : 2.7kg
T.Lahir : 19.5.2010

cutekan.....





Selasa, Mei 18, 2010

"CUTEST BABY FACE CONTEST by MaMa_Aqish

Kepada blogger yang mengenali mama aqish dan rajin mengomen blog beliau (pendek kate blogger TEGAR) hehehe, anda boleh memeriahkan contest anjuran mama_aqish.. syarat2nyer meh baca sini yer. 

Contest ini telah di taja oleh :

short story:


1st time mama terjah blog http://damiaqish.blogspot.com (anje aka mama_aqish) nie ms tahun 2009 ( contest cutest baby ). Mulenye mama nie hanyalah silent reader,j tapi lama kelamaan memberanikan diri comment. setiap pagi mama akan manghabiskan masa selam 1/2jam utk blogwalking, sambil membaca entry kawan2 dengan story mereka. Bukannye mama nie malas nak mengkomen, tp kekeringan idea kot.. Hehehehe.. Mama suke baca entry yang anje tulis mcm pasal 'nuffnang', ''dan yang penting 'sentiase mengupdate sale' wawawawa serta 'blog_editing' . Nak mengexplore sendiri x masa + malas, tp bile org dah bgtau barulah nak mencube...


Nama Anak: Nur Amaliya Qashrina Binti Muhammad Rizal
Umur anak : 9 Bulan
Nama Panggilan anak:Deq-na
Nama Panggilan : Mama 

"CUTEST BABY FACE CONTEST by MaMa_Aqish"

Kepada blogger yang mengenali mama aqish dan rajin mengomen blog beliau (pendek kate blogger TEGAR) hehehe, anda boleh memeriahkan contest anjuran mama_aqish.. syarat2nyer meh baca sini yer. 

Contest ini telah di taja oleh :

short story:


1st time mama terjah blog http://damiaqish.blogspot.com(anje aka mama_aqish) nie ms tahun 2009 ( contest cutest baby ). Mulenye mama nie hanyalah silent reader,j tapi lama kelamaan memberanikan diri comment. setiap pagi mama akan manghabiskan masa selam 1/2jam utk blogwalking, sambil membaca entry kawan2 dengan story mereka. Bukannye mama nie malas nak mengkomen, tp kekeringan idea kot.. Hehehehe.. Mama suke baca entry yang anje tulis mcm pasal 'nuffnang', ''dan yang penting 'sentiase mengupdate sale' wawawawa serta 'blog_editing' . Nak mengexplore sendiri x masa + malas, tp bile org dah bgtau barulah nak mencube...



Nama Anak: Nur Amalina Uzma Binti Muhammad Rizal
Umur anak : 2 tahun 6 Bulan
Nama Panggilan anak: Uzma
Nama Panggilan : Mama 
 

Alhamdullilah...

Selesai jugak majlis maulidur rasul yang telah di adakan di Masjid negara... Alhamdullilah semua-nye telah berjalan lancar walaupun ada yang terlari dari agenda sebenarnye... Mama sampai masjid negara pukul 3.15pm, tapi main commitee seawal pagi da bertungkus lumus kat sana... Mama x blh la nak jd main committee sbb mama nie ada anak kecil yang lagi memerlukan mama. Mama balik salam pkl 11 lebih la, itu sebab deq-na dah ngantuk... Hubby mama and family in-law datang saje2 nak tgk majlis.... hehehehe... 

Khamis, Mei 13, 2010

Qashrina- 9bulan

4.5.2010 genap usia qashrina 9bulan... sekarang deq-na dah pandai melambaikan tangan.. Bila mama bye2, deq-na pun angkat tangan dan melambai sambil suara aaaaaaaaa... Kononye, bye2 la tue.. hehehehe.. Dia pun pantang nampak cat, mesti menegor.. Rutin mama setiap pagi, mama akan dukung deq-na dan borak2 ngan meow... sukenyer kan main.. Deq-na sekarang nie mmg suke jenjalan.. Bile mama masuk kete, dia nangis, nak kuar dan jenjalan.. huhuhu.. kekadang, walaupun letih, mama akan pastikan deq-na amik angin luar walaupun sekejap.. Maklum la seharian terkurung kat uma kan.. sian dier..

 gamba nie amik last weekend.. tu tgh sedap mkn biskut...

Isnin, Mei 10, 2010

KEPUTUSANNYE.... JENG...JENG...

Dan yang terpilih oleh juri adalah:-
  • nisajijah
  • coretanuda
  • ibudamia
Saguhati:
  • seindahbayu
  • fasyafrina
  • cariwriter
Terima kasih pada semua peserta yer.....

Pada ibu2, yang terpilih sila emailkan mama (cube_teke@yahoo.com):

  • nama anda
  • alamat - untuk penghantaran hadiah
  • no telepon 

Contest Result

Alhamdullilah...

Keputusan contest yang mama anjurkan akan di umumkan pada petang ini... Harap bersabar yer... 

Mama ucapkan ribuan terima kasih pada yang sudi berkongsi pengalaman anda. Berbagai2 pengalaman , suka dan duka yang ibu2 tempohi untuk memastikan anak2 mendapat khasiat susu ibu. Sungguh besar pengorbanan ibu dan tidak dapat di bayar dengan wang berjuta pun. Di samping itu mama mengambil kesempatan untuk mengucapkan "SELAMAT HARI IBU"

Hasil Seni kakak

Inilah dia hasil seni uzma... mama ngan ayah sibuk tengah tgk TV, kakak pun buatlah keje dier... jeng...jeng.. Inilah hasilnye.. Siap mintak mama amik gambar lagie... Jom tengok..
*
*
Yang nampak kaki seluar color oren tue kaki kakak la... Panjang mcm ular la kakak..

Jumaat, Mei 07, 2010

Manggis mude..

Al-maklum la, mama kan di lahirkan di KL, jadik x pernah la tgk pokok manggis.. Sian kan.. Jadi bila dapat tgk manggis muda yang kat pokok, punyer la 'perak'..ishk..ishk.. sian kan... Jadi macam gembire terlebih plak.. Gamba nie di ambil di kg husband... Mmg byk pokok buahan yang arwah tok tanam.. best3x.. Insya'allah bulan 6 nnti kami akan balik kg lagi untuk melihat hasil buah2an yang telah masak.. hehehe... x sabo rasenyer yer..
*
*
 ini kecik lg...  
*
*
ini lah buah manggis yang mama suke tgk... slalu tgk dah masak kan...hehehe

*
*
bagi close-up sikit...

kain...kain...kain...

Raye lambat g, tapi dah beli kain hehehehe.. Minggu lepas g la arked kat jalan TAR, tp x beli pape, walaupun banyak la kain yang berkenan di hati.. Last2 beli kain kat jakel, untuk satu family... Theme thn nie ala2 pink gitu... Color nie pilihan hati suamiku.. Nak tengok, tunggu la bila kain nie siap di buat baju yer.. Baru mama show-off kan kat uollss..Tadi plak mama dah terambik  2 helai kain dr office-mate.. Murah jgk kain yang miss linda juai na...  Nak tgk kain pe mama beli... meh sini...

*
*

*
*

Khamis, Mei 06, 2010

JEMPUTAN KE MAULIDUR RASUL

jomlah kite beramai2 memeriahkan majlis ini...

Venue: Masjid Negara
Date : 15 May 2010
Time : 5:00 pm - 9:00 pm
Anjuran: Al- Wariseen Trust & Darul Jailani International.
* Muslimin & Muslimat di Jemput Hadir


CUTE PINK BABIES CONTEST

Join contest lagie ek..

sempena ulangtahun pertama puteri ibuQisQas -SHARIFAH NAYLI QASRINA pada 30 MEI 2010 ibuQisQas telah mengadakan 'CUTE PINK BABIES CONTEST' dengan tema PINK COLOUR.... 28 APRIL 2010 sehingga 28 Mei 2010..

TERMA &SYARAT -SYARAT PENYERTAAN nyer check kat sini yer

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Nama: Nur Amalina Uzma Binti Muhammad Rizal
Umur : 2 Tahun 6 Bulan
Tarikh Lahir : 9 November 2007


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Nama: Nur Amaliya Qashrina Binti Muhammad Rizal
Umur : 9 Bulan
Tarikh Lahir :4 Ogos 2009
Pesanan mama kepada Uzma dan Qashrina:

Semoga menjadi anak-anak yang solehah dan taat pada agama, bangsa dan negara, serta menjadi anak kebanggaan & harapan mama and ayah.. . Kami akan lakukan yang terbaik hanya untukmu sayang.. Doa kami sentiasa bersamamu sayang...

Selasa, Mei 04, 2010

PENGALAMAN MENYUSUKAN ANAK


Salam semua...

Hari nie mama nak berkongsi jugak pengalaman mama menyusukan anak2 mama.

Kakak

uzma di lahirkan pada 9 november 2007, jam 11.27 pm. Betapa gembirenye hati mama bile anak yang selama hampi 9 bulan telah lahir di dunia. Uzma adalah bayi pra- matang (x cukup bulan), tapi alhamdulillah berat uzma mencapai 3.08 kg. Tak sampai setengah jam uzma telah di bawa berjumpe mama untuk dinyusukan.. Pada ketika itu alangkah bahagianye rasanya dapat menyusukan anak sendiri.

Mama memang dilahirkan dari keluarga yang hanya meminum susu ibu sedari lahirnya. Masalah yang mama hadapi hanyalah puting pendek. Dalam tempoh berpantang, susu mama memang banyak. Mengalir x berhenti. Di sebabkan anak pertama, mama mencampurkan uzma dengan susu formula (x ckp ilmu masa tue). Ada saje saranan dari mertua supaya campur susu formula agar baby kenyang. Minumkan ngan air putih supaya baby senang membuang. Bagi makan nestum supaya perut baby 'kejap'.

Mama pun ikutkan je, sbb x tau pape. Uzma hanya menyusu badan selama hampir 4 bulan. Uzma sendiri x mau menyusu walaupun susu masih banyak. Time nie memang sedih sebab x banyak pengalaman menyusukan kakak.. Maafkan mama yer.. Sepanjang menyusukan kakak x pun masalah putting melecet. Everthing berjalan lancar.

Adik

Qashrina di lahirkan pada 4 ogos 2009 jam 6.53am. Seperti kakak, nurse membawa qashrina kepada mama untuk dinyusukan.. Walaupun x air susu yang keluar tp ransangan dari anak adalah pentin untuk penghasilan susu. Mama di tahan di wad selama 2 hr, akibat tumpah darah yang banyak. Sepanjang di wad memang susu x kuar, tapi mama paksa kan diri supaya baby terus 'memberi rangsangan'.



Setiba di rumah, mama terus pergi berurut dan waktu tengahri, susu mula melimpah ruah.. alhamdullilah..Lebih banyak susu kali ini. Qashrina plak ade kuning... So mama hanya tumpukan pada penyusuan dengan harapan kuning terus berkurangan.

Sepanjang 2 minggu pertama mama mengalami 'putting melecet'. Ya allah hanya tuhan saja yang tau perasaan mama ketika itu. Bermula dari sebelah kiri dan akhirnye merebak ke belah kanan. Mama terpaksa menanggung kesakitan setiap kali qashrina direct menyusu. Ketika itu mama seperti hendak mengalah dengan kesakitan dan hendak mencampurkan qashrina dengan susu formula.

Maka mama pun menyuruh ayah membeli susu formula. Setiap kali melihat wajah qashrina, mama x sampai hati plak nak berikan susu formula. Setiap kali tulah mama akan menahan kesakitan supaya qashrina dapat menyusu terus dari mama. Apabila susu membengkak, mama akan mengepam. Kesakitan ketika mengepam...fuhhhhhhhhhhh... sakitnye teramat... Tapi mama gagahkan diri jugak untuk mengepam, daripada membazir di buang bgitu saje..

Semakin hari semakin teruk melecet puting mama. Dari melecet dah jadi luka yang ternampak isi dalam.. Adoiiiiiiiii.. Mama sendiri tengok pun ngeri tau... Dah terbelah 2... uwaaaaaaaaaaaa.........Pedihnye bile qashrina menyusu. Menitis air mata mama setiap kali qashrina mula menyuakan mulutnye ke putting. Mama akan main tarik tali dengan qashrina. Sian dia, qashrina x pahham apa2 lagie. Yang dia tahu, lapa nak nyusu jer. Mama akan meriba qashrina dan akan menarik nafas sedalam2dalamnye sebelum menyuakan ke mulutnye. Mama akan amik masa selama 5 minit untuk menahan kesakitan itu..

Hari bersilih ganti akhirnye masalah mama selesai apabila Kak N menasihatkan mama supaya mengambil vit e dan zinc. Akhirnye, beransur pulih la putting mama. Alhamdullilah.. Sehingga hari ini mama masih mengamalkan pengambilan vit e dan zinc (shaklee). Kesan uka tue masih nampak... setiap kali mama tengok kesan tue, mesti teringat kat qashrina..

Bukan itu sahaja, ketika qashrina berusia 4 bulan, qashrina langsung x nak menyusu direct dari mama.. aikkk... dia dah buat perangai macam kakak dia plak. X kan nak benti dah kot.. Susu banyak lagi.. selama 4hat mama hanya mengepam susu dan berikan qashrina susu melalui botol.. nasib baik dia nak. Tapi tulah, leceh la nak bagi melalui botol.. Mama lagie suke nenyusukan direct.. mama pun ikhtiar bermacam2 cara agar qashrina nak menyusu direct... Mama pun minta nasihat daripada Kak N sekali lagie, kak n pun menyarankan supaya membaca surah al-kaustar dan sambil mengusap2 putting. Selama 3 hari mama, dan qashrina pun kembalimenyusu direct... Alangkah bahagianye ketika itu setalah 4 hari x merasa hisapan dari qashrina.

Sekarang qashrina dah pun hampir 9 bulan dan masih menyusu susu mama. Itu yang mama amat gembira. Memang dari mama ngandungkan qashrina, mama nekad untuk menyusukannya sehingga 2thn.. insya'allah... Mama bangga apabila setiap kali ke pasaraya, mesti ade sales ty' anak minum susu ape'?.. Dengan bangganye mama menjawan 'SUSU IBU'.. hehehe..Qashrina sekarang x boleh tengok mama baring, mesti di terkam mama dan carik nenen dia... Dia macam dah tau jer nenen dia kat mana. Kekadang tue kakak pun datang cium nenen dan cakap nie 'yogurt deq -na; hehehehe...

Mama nampak betul perbezaan antara adik dan kakak. Adik lebih manja dengan mama. Setiap kali mama balik dari office, adik akan meluru ke mama dengan tangan yang mengepak, supaya mama angkat dia. Bile mama angkat jer, qashrina akan letakkan kepala dia kat bahu mama dan x nak sesape pun amik dia.. So sweet... Itu yang kakak selalu jeles bile adik menempel je kat mama..



mama sayang kakak and deq-na.. uuummmmaaahhhhh

Isnin, Mei 03, 2010

CONTEST - “PENGALAMAN MENYUSUKAN ANAK ANDA”-----> CLOSED


Alhamdullilah,.. Contest yang mama anjurkan telah berjalan ngan lancar...  Kepada semua peserta mama ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman anda dengan mama dan yang lain. Keputusannya akan mama umukan pada minggu depan yer... Apa hadiahnye tungguuuu yer... SUPRISE!!!!... 

Jika ada terkurang sepanjang contest mama nie, mama mohon maap yer..  Setiap penyertaan yang mama dah terjah, mama akan tinggalkan komen, dan kalau ada yang mama x tinggalkan apa2 komen tue, mama minta maaf sekali lagie yer.. May be time tue nak cepat kot..hehehehe...

Sila check dan kalau ada peserta yang tertinggal, inform mama yer..

  • http://ibudamia.blogspot.com
  • http://coretanuda.blogspot.com
  • http://aunz-sight.blogspot.com
  • http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com
  • http://mykidsinmyworld.blogspot.com
  • http://cariwriter.blogspot.com
  • http://kamisatukeluarga.blogspot.com
  • http://happyrudy.blogspot.com
  • http://noorafne.blogspot.com
  • http://mamaaerish.blogspot.com
  • http://suzie284.blogspot.com
  • http://nisajijah.blogspot.com
  • http://fasyafrina.blogspot.com
  • http://seindahbayu.blogspot.com
  • http://nani-pojan.blogspot.com
  • http://asfaliza.blogspot.com

Geram jer...

emm... Pagie2 dah buat orang marah.. pagie nie mama g keje naik komuter dari seri setia.. Tunggu la kat tempat yang ada color pink (koc wanita). 8.30am komuter datang... bile pintu komuter bukak jer, punyer la ramai lelaki kat dalam koc wanita.. Slogan Wanita sepanjang masa... Apa dah jadie... itu la yang geramnye... eeeeeeeeeeeee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...