Khamis, Oktober 07, 2010

Breastfeed + Eczema

Time kasie pada puterihannan yang memberi mama idea nie yer..

Mama pun x terpiki nak update kawan2 ttg cite nie.. Untuk pengetahuan kawan2, mama masih lagie menyusukan anak mama (qashrina) tau.. Sekarang si comel mama dah 1 tahun 3 bulan.. Sepanjang perjalanan mama menyusukan qashrina, macam2 yang berlaku.. Setelah qashrina hampir setahun, qashrina mengalami alahan (seafood) @ eczema. Kesian btl tgk dia masa tue, kaki tangan merah...

Macam mn mama blh tau adik eczema?? Pada mulanyer mama perasan ade bintik2 kat kaki dia, mama igtkan itu biase jer kene gigtan nyamuk. Mama pun beli la mopiko. Semakin hari semakin banyak... Time nie qashrina hanya minum susu mama sahaje yer.. Mama dah risau, so mama bwk g klinik.. 2 doctor kate nie alahan biase jer.. ok x pe... Sapu cream x ok jgk, smpi la 1 doc nie bg ubat antibiotik.. Lepas mnm ubat surut... Mama lega dah... Selang 2-3 hari jadi balik bintik2 merah tue.. Time nie mama dah terpiki perkara bukan2...

Mama pun ajak ayah pg paed plak.. Rupenyer dia eczema..  Doc ty baby mnm susu ape?? Mama jaab susu ibu.. So doc ty lg, awak ade makan seafood ke? haaaaaaa........ Baru tepk, mmg ade.. Mama balun udang hari tue, banyak giler... heheheh( panjang btl cite mama nie)

Bermacam2 cara mama ikhtiar utk ubatkan qashrina, x selepas mama serve internet mmg x ubat bagi penyakit EZEMA kecuali mencegah penyakit nie.. Setiap kali badan adik timbul bintik merah, ayah mesti suruh mama berhentikan adik menyusu, kesian katenye.. Mama pun akan bantah tiap kali ayah srh bt mcm tue..

Sekarang adik dah 1 tahun 3 bulan.. Mama dah boleh kawal penyakit adik.. Dengan kate lain mama akan berpantang dari makan seafood..  Tapi.......... bukan semua tau.. adik hanya alah pada udang, ketam, bubur kacang n durian.. Mama dah buat expeiment, tiap kali mama makan semua tue, esoknye, badan kaki dan tangan adik akan merah dan bintik2. Tapi yang peliknyer kalau sotong, ayam, telor dll ok jer... hehehe..

Mama sanggup berkorban apa saja asalkan adik dapat terus menyusu dari air susu mama ...  Masa mama menulis cite nie, mama punye puting nie tgh berdenyut2 kesakitan akibat melecet. Hobi adik kalau malam, mmg suke 'menempel' jer ngan mama.. x ruang langsung untuk kakak bermanje.. Sian kakak.. X pe yer kakak, saba lagie 7 bulan, insya'allah....

KEnapa lagie 7 Bulan?? sebab genap umo adik 2 tahun, mama akan ceraikan susu (insya'allah). Itupun kalau mama sampai hati la ek.. Bile ayah srh mama stop Breastfeed jer, mama mmg x sampai hati..  

Senang sungguh mama menyusukan adik. Kalau dulu masa mula2 menyusu, mmg mama malu nak menyusukan adik depan orang ramai, tp tidak sekarang tidak lagie.. kenduri kawen, open house, shopping mall, supermarket...semua temp tue mama penah nyusukan adik tau, tanpa malu... lantak pegi la orang nak kate ape, janji anak mama kenyang... Bukannyer mama tayang kat org, mama cover...
Zaman sekarang nie org lagi respect ibu2 yang menyusukan anak kan... Syukur, sampai sekarang susu mama masih mampu untuk mengenyangkan adik..Sekarang Panjang btl karangan mama nie yer... Inilah perjalanan kisah mama menyusukan adik selama setahun tiga bulan...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...