Isnin, Mac 21, 2011

Debit Card vs Atm Card

Selamat pagie semua..

Hari ni mama nak story mengenai Debit Card.. x kisah la org nak kate mama perak ke hape ke, tp mama nak story gak..



Semalam ayah baru perasan yang debit card dia hilang... So mama and ayah bertungkus lumus mencari kad tersebut.. memang x jumpe.. Pastu ayah pun call maybamk untuk block that card and tanya transaction /balance duit yang tinggal. di sebabkan semalam hari ahad, bank x bukak so mmg x leh nak check pape..  apa yang customer service tu bgtau, debit card nie boleh di gunankan tanpa meminta apa2 pengesahan, tidak seperti credit card (dr apa yg org tue ckp ar ek). Ayah pe lagi terkejut ar dengar.. Masalahnyer dah la ayah baru dapat bonus, and semua duit tue ada kat dalam akaun maybank plak tu.. Kami berdua berdoa harap2 x la org guna kad tue.. 

Ok itu satu cite la.. Pastu ayah ayah pun bergegas mencari buku akaun, untuk bt update kat mesin jer, buku pulak x dapat di kesan.. Apa la bala time tue.. lepas satu-satu yang hilang.. Ayah pun dah x senang duduk, ngan hati yang x tenang... Haaaaa............Ayah pun terpiki nak pergi ke maybank "SUNWAY PIRAMID'. Ayah kate kat situ bank bukak, so kami pun pergi ar... 

Alhamdulillah memang bukak pun bank tue... Tapi caunter terhad la.. So ayah pun report pasal kad dia dan amik card baru.. Mama nie pun telebih peramah semalam, berbual la ngan teller tu, ty pasal debit card.. nie la di antara converstion mama ngan teller tue:-

mama: Kenapa debit card x security eh??
teller : Memang x security
mama: Susah la kalau macam tu, kalau kad hilang duit boleh jadi hilang?
teller: boleh jadi. Ade satu kes tu, ada orang baru buat debit card pas tu letak kat ats meja, hilang..  bile cek duit dah x.. pencuri tu belanja kat jusco..
mama: ye ke? bahaya ek.. x blh ke sebelum nak sweep tu kene letak pin code ke?
teller: (hanya mampu tersenyum) tiada balasan.
Ayah: Kalau macam tu saya nak replace kad atm biase la.. bahaya la..

Betul ke debit card begitu senang i gunakan oleh pihak ke3? knp perkara mcm ne boleh terlepas pandang ek.. 

sekarang sape nak jawab??? adoiiiii.. lebih baik guna atm kad, walaupun menyusahkan, masih ade ciri2 keselamatan... emmm... 

Semua bank memang x ciri2 keselamatan ke pada debit card? ke hanya maybank sahaja?
sape2 ade jawapan bagi soklan mama??

sekian..


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...