Selasa, Februari 22, 2011

Less Pampers...

Potty training mama hampir berjaya nampaknyer... Hampir 2 minggu uzma tidak memakai pampers kecuali di waktu tido sahaje... 

Bukan sebab mama sayangkan duit untuk beli pampers, tp di sebabkan XXL adalah pampers paling besar yang ade di pasaran.. Kalau ade XXXL pun mama kan beli utk kakak... Sian mama tengok kakak, dah luke2 kat pinggang tue, di sebabkan pampers yang semakin mengecil di tambah kakak yang dah semakin membesar...

Mama suruh kakak diet, kakak ckp kakak tak gemuk, tapi debab jer..Tak pe syang..... Kakak debab tapi kakak  tetap comel dan tetap anak kesayangan mama.. Mama dah lari topik nie...

Berbalik pada potty training yer.. Minggu lepas mertua mama start ajar uzma 'no pampers'.. Si kakak nie cerdik, dia plak yang ckp kat mertua 'mak-tok kalau tak pakai pampers, nnti kakak encing kat lantai'.. so mertua mama pun ckp,' x pe, nnti mak tok mop'.... 

Kakak still nak pakai pampers gak dan terus marah2 utk pakai pampers.... Tapi mertua mama ignore kan jer... Last2 uzma mengalah.... Sampai la sekarang, dia dah ok walaupun x pakai pampers.... Ade sekali tu mama terpakaikan pampers... kakak siap sound mama lagie..'mama mana blh pakai pampers, nnti luke.. kan pampers nie kecik'..hahahaha...

Sepanjang mengajar kakak nie, mama perlu banyak bersabar dan tak boleh nak marah2 kakak walaupun terlepas... Yang bagusnyer, kakak x pernah pun terlepas lagi.. kalau nak membuang jer terus dia bukak suar dan masuk toilet... Mama akan igtkan kakak setiap setngah jam sekali untuk memastikan dia x luper..Tapi mama masih ade kemuskilan...Weekend ngan mama, kakak x membuang air besar pun... terpiki gak mcm ne ek?? Kakak sll kalu nak membuang, akan menyorok belakang langsir... emmm... Mama pun x sempat nak ty mertua mama....hehehehe...

Nak mengajar anak2, ibubapa perlu turun paang untuk menolong each other..  Barulah apa yang di rancang berjaya.....

Target mama, bln 3 kakak dah x pakai pampers lagi...Siang @ malam...  insya'allah semuanyer akan berjalan lancar.... Amin..



maaf yer..gamba agak blur.. 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...